trafic

 

joi, 19 noiembrie 2015

Corneliu Berari despre viitorul UE

0 comentarii

Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, și-a schițat ieri viziunea asupra viitorului blocului comunitar, estimând că, pe termen lung, 'nu va mai fi posibil ca 33, 34, 35 de state să meargă cu aceeași viteză', astfel că 'într-o zi va trebui să regândim arhitectura europeană', consemnează AFP. (sursa: agerpres)

Corneliu Berari a comentat pe facebook: 

"Și uite așa la spartul târgului România se va trezi și cu resursele pierdute și fără bani.

Ceea ce era de așteptat se va întâmpla: Uniunea Europeană se va transforma într-un EuroUberStaat (adica zona euro centrala, Germania, Austria, Benelux, Franta si ramane de vazut daca vor mai fi si altii), plus o EuroMargine, compusa din state mai mult sau mai nationale, cu moneda proprie (in primul rand Marea Britanie) si cu politici imigrationiste (poate si in ceea ce priveste circulatia fortei de munca) net diferite de cele din UberStaat-ul central.

Din pacate, nu numai din peisajul politic romanesc, dar si din peisajul mental al romanilor lipseste alternativa politica la asa-zisul drum cu o singura directie, euro-integrare si o "tara ca afara". Infantilism sinucigas. Doar ca, uite ca inca odata, istoria bate mintea (mai ales pe cea proasta) si optiunile cu care ne vom confrunta depasesc asteptarile si inchipuirile pe care le aveam despre raiul ce ne va astepta odati intrati in ”UE”.

Ramane de vazut cum transformarea asta anuntata de Juncker se va traduce in practica si cat din actualul esafodaj (Agenda Europa 2020, Regulamentele, Politicile si Programele in vigoare) va mai ramane in picioare si pana cand. In orice caz, nu cred ca va dura pana in 2020/23 (orizontul de timp in care eurobirocratii au planificat politicile actuale) pana vom asista la reasezarea din temelii a cooperativei europene.

Romania are toate sansele sa iasa foarte prost din acest experiment istoric.

Resursele le-am dat de-a moaca, pe nimic (eventual au luat niste spagi Nastase & comp) în contextul "integrării europene": petrolul (Austria), energie (Italia), padurile (Austria), pamantul arabil (Italia, Austria, Olanda, etc), etc., etc., etc.. Forta de munca e plecata in buna parte din tara, genereaza valoare in alte economii, sustine alte state.

Cand ne-am lansat in experiment, era vorba ca ne vom pricopsi si noi cu ceva.

Am mai spus-o și o repet, ca să înțeleagă mai multă lume acest aspect fundamental: faimoasele "Fonduri Europene" nu sunt altceva decât o compensație (un mizilic, la urma urmei) pentru faptul că România și-a integrat fara conditii economia in piața unică și și-a abandonat suveranitatea economică și socială față de instituțiile supra-naționale de la Bruxelles.

Din păcate, datorită prostiei criminale a celor care ne conduc în primul rând și doar în al doilea sau al zecelea rând datorită așa-zisei "corupții" (în fapt, mecanismele de circulare a banului european au fost mult mai "unse" în țările care au "absorbit" cu mult succes Fondurile Structurale), România a pierdut cel puțin jumătate din bugetul pe 2007-2013 (cifrele raportate triumfător cu creșterea gradului de absortie sunt inselatoare, in fapt, poate cel mult un sfert din bani s-au cheltuit cu rost, adica niste microintreprinderi sau ferme care si-au mai luat un utilaj, s-au mai reparat niste drumuri, s-au facut niste bucati de autostrada - toate astea s-ar fi putut face si cu o buna gestionare a bugetului national).

Din programele pentru 2014-2020 la sfarsitul lui 2015 (deci dupa aproape 2 ani!) nu s-a lasat propriu-zis decat Programul National de Dezvoltare Rurala, in rest, zero sau cvasi-zero, nu doar ca n-a intrat nici un euro din bugetul 2014-2020 in Romania, dar n-au fost lansate apelurile de proiecte.

Nu-i nimic, ca se lucrează la "perfectionarea mecanismelor institutionale" si la "intarirea capacitatii administrative" pentru atragerea "Fondurilor Europene".

Numai să nu ne trezim noi că pe când se va termina cu ”perfectionarea” si pe când ”mecansimele instituționale” vor fi întărite și optimizate, Mr. Juncker să ne spună că gata, a plecat baba cu colacii, cine-i prost să moară, fiindcă din cauză de "corruption" România n-a luat banii europeni în trecut, pe viitor nu mai are neneaca nimic de dat la ăia care sunt la margine de EuroUberStaat."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.