trafic

 

duminică, 27 septembrie 2015

Cristian Bădiliţă atacă BOR

0 comentarii

Ziua News preia astăzi o postare a lui Cristian Bădiliţă, de pe facebook. Sub titlul Stupoarea unui doctor în teologie. Cristian Bădiliţă: "BOR l-a excomunicat pe Isus Hristos?" Ziua News reproduce un atac la adresa Patriarhiei Române, ameninţată că va fi reclamată la "coana Europa", dacă nu încetează cu "agresiunea sonoră". Reproduc postarea lui Cristian Bădiliţă. Sublinierile îmi aparţin.


"Talibanizarea oraşelor din România trebuie să înceteze


De ani şi ani de zile oraşele din România trăiesc un fenomen întâlnit doar în ţările musulmane: agresiunea sonoră din partea bisericilor ortodoxe. Aproape fiecare biserică ortodoxă din spaţiul citadin românesc dispune de o staţie de amplificare, iar slujbele sunt transmise pe sute, uneori mii de metri distanţă în afara lăcaşului de cult. Acest lucru este inadmisibil într-o ţară membră a Uniunii Europene.

1) Bisericile sunt lăcaşuri de cult rezervate credincioşilor; spaţiul public este rezervat tuturor locuitorilor unui oraş; a transmite o slujbă religioasă în spaţiul comunitar reprezintă o flagrantă încălcare a libertăţilor cetăţeneşti; nimeni dintre noi nu este obligat să asculte o slujbă creştină pe stradă sau în propria locuinţă, aşa cum, din păcate, se întâmplă în România.

2) Liturghia creştină este o taină, un mister divin; a o difuza în public înseamnă pur şi simplu a o bajocori; preoţii care „difuzează” liturghia prin megafoane îşi profanează propria religie; mai mult, le amintim acestor preoţi că, în Predica de pe munte, Isus Hristos le porunceşte ucenicilor să nu se roage „ca ipocriţii”, „la răspântii, ca să se arate oamenilor”, ci „în cămara” fiecăruia, „după ce încuie uşa” (Matei, 5,6-7). Sau poate Isus Hristos nu mai are nicio legătură cu Biserica ortodoxă română, fiind excomunicat?

3) Pentru a justifica acest fenomen talibanic de proporţii naţionale, această lipsă de bun simţ la adresa concitadinilor şi această profanare a propriei religii unii preoţi invocă dimensiunile mici ale bisericilor. Această justificare nu este doar puerilă, este pur şi simplu neadevărată şi oricum irelevantă. Biserica ortodoxă română are suficiente lăcaşuri de cult unde adevăraţii credincioşi se pot închina şi participa la slujbe. Nu megafonizarea sporeşte credinţa, ci trăirea autentică a Evangheliei. Iar dacă nu sunt destule biserici nu se dă buzna în casele oamenilor.

4) Talibanizarea spaţiului citadin românesc prin difuzarea slujbelor „publice” îi alungă pe adevăraţii creştini din Biserică. E un fenomen vizibil, pe care numai sinodul BOR nu-l admite. Tot mai mulţi ortodocşi de calitate se îndepărtează de Biserica ortodoxă română, pentru că nu găsesc în ea valorile evanghelice predicate de Isus Hristos. [ Poate de aceea C. Bădiliţă a trecut la greco-catolici, acum 4 ani - nota mea.]

5) Autorităţile Statului român, mai ales autorităţile locale sunt OBLIGATE să intervină şi să stopeze această agresiune zilnică. Tulburarea sistematică a liniştii publice este o CONTRAVENTIE care se pedepseşte prin lege. Iar legea, într-o ţară din Uniunea Europeană, se aplică TUTUROR.

6) Dacă sinodul Bisericii ortodoxe române şi fiecare preot în parte nu vor lua măsuri imediate pentru eliminarea acestui fenomen ne vom adresa instituţiilor europene abilitate care vor şti să aplice şi de această dată legea în România.

7) Există mulţi preoţi ortodocşi de bun simţ, care nu-şi agresează semenii sub nicio formă şi care suferă din cauza majorităţii confraţilor lor, fără să aibă însă curajul de a se manifesta. Această Sesizare este făcuta şi în numele acestor preoţi.

Cristian Bădiliţă

Scriitor, teolog, doctor al Universităţii Paris IV Sorbona"

După apariţia din Ziua News Cristian Bădiliţă a precizat, tot pe facebook, că o versiunea franceză este pregătită "pentru a fi trimisă unui cotidian importanti din Paris, în cazul în care nu se va întâmpla nimic".

"Nu voi pierde vremea cu institutiile statului român, voi apela direct la Bruxelles, desi impozitele RSR mi le papa."




"Multumesc pentru sustinere si va rog sa nu cedati prostiilor sau constrîngerilor din jurul vostru. În 1989 si 1990 s-a murit pentru libertate si bun simt. Nu noi, ci ei trebuie sa revina la normal."


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.