trafic

 

joi, 30 iulie 2015

O lecţie: Cardurile de sănătate ale asiguraţilor la Casa OPSNAJ

10 comentarii
După scandalul distribuirii cardurilor de sănătate către asiguraţii Caselor Judeţene, distribuire care s-a făcut până la urmă prin Poştă, revin cu informaţii referitoare la modul în care medicii şi Casa OPSNAJ au ştiut să rezolve această problemă, eficient, ieftin şi fără zarvă. 

În sept. 2014 am scris un articol, publicat şi în "Viaţa medicală", în care afirmam că medicii de familie înşişi ar fi trebuit să distribuie cardul de sănătate, pentru a încheia odată pentru totdeauna subiectul "liste dublate-pacienţi furaţi" şi a-şi întări astfel poziţia în relaţia contractuală cu Casa. Citiţi aici articolul meu, dar şi comentarii lămuritoare.

Cel mai citit articol de pe blogul meu merita un update.

Întâi aduc câteva precizări despre Casa OPSNAJ, pentru cititorii care nu lucrează în domeniul medical.

Casa OPSNAJ (Apărare, Ordine Publică, Siguranţă Naţională şi Autorităţi Judecătoreşti) are circa 1,2 mil. de asiguraţi în toată ţara; diferenţa faţă de Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate constă în acoperirea naţională. Deci OPSNAJ a avut de distribuit 1,2 mil. carduri de sănătate.

Cardurile s-au distribuit în cea mai mare parte prin ministerele şi instituţiile din domeniile respective. La solicitările unor medici de familie acestora le-au fost trimise cardurile pacienţilor înscrişi pe listele lor, cu obligaţia de le fi înmânate personal asiguraţilor. (Aceşti medici de familie au contracte cu Casa OPSNAJ, nu cu Casele Judeţene.)

Casa OPSNAJ şi-a distribuit cardurile prin forţe proprii şi nu a avut contract cu Poşta, prin urmare nu există costuri de distribuţie; medicii care au solicitat să distribuie cardurile nu au fost remuneraţi pentru această activitate.

Acţiunea de distribuire a cardurilor nu s-a încheiat încă, iar disfuncţionalităţile sunt comune la nivel naţional (analog Caselor Judeţene), de ex. blocarea cardurilor, necunoaşterea de către asigurat a medicului de familie, inscripţionarea de date eronate pe card.

Ce constatăm:
- nu au existat costuri cu distribuţia
- salariaţii instituţiilor OPSNAJ s-au ocupat de distribuire în cadrul atribuţiilor de serviciu
- MF aflaţi în contract cu Casa OPSNAJ au distribuit cardurile pacienţilor lor, dacă au dorit aceasta
- Casa OPSNAJ a oferit deplină libertate de alegere medicilor de familie cu care are contracte: nu i-a obligat să distribuie carduri. La negocierile cu MF, CNAS propusese ceva asemănător.
- asiguraţii nu au fost puşi drumuri.

Revin la medicie de familie aflaţi în contracte cu Casele Judeţene. Cum au procedat ei:
- distribuirea cardurilor prin Poştă a costat peste 8 mil. euro, plătiţi de la bugetul de stat (sursa: aici), pentru circa 14 mil. carduri
- asociaţiile medicilor de familie au refuzat propunerea Casei, de a primi 5 lei/card distribuit, apropo de laitmotivul "Casa ne plăteşte prost "
- MF au declarat, printre altele, că ei "nu sunt poştaşi".

Medicii de la OPSNAJ au fost poştaşi? Nu; ei au distribuit un document medical pacienţilor lor şi le-au dat o lecţie medicilor de familie "civili". Mai întâi o lecţie de profesionalism, apoi o lecţie de economie.

S-a dovedit că asociaţiile medicilor de familie au luat o decizie proastă când au refuzat să distribuie cardurile către pacienţii lor. S-ar impune o analiză a acestei decizii la următoarea adunare generală. Cum am spus în septembrie, medicii de familie s-au făcut de râs.



10 comentarii:

Anonim spunea...

"Mai intai o lectie de profesionalism,apoi o lectie de economie."
Scurt comentariu:
1.Nu vad ce legatura are profesionalismul cu distributia cardurilor [activitate extraprofesionala].
2.Economie....pentru bugetul respectivei case.Nu vad cum distribuirea gratuita ar fi putut avea efecte economice pozitive in factura medicilor respectivi [mai ales ca se pot presta IN CONTINUARE SERVICII FARA CARD].
Lectie?Da,a fost o lectie despre ce pateste medicul care habar nu are despre managementul propriei afaceri [ex.:medicii care au fost gasiti cu mai multe carduri in cabinet,luate spre distribuire{?} au/au avut mari probleme].

Concluzie:articol tendentios,in eterna traditie comunistoida.

Catalin spunea...

"- salariaţii instituţiilor OPSNAJ s-au ocupat de distribuire în cadrul atribuţiilor de serviciu"
Medicii OPSNAJ au asemenea "atributii de serviciu"??? Sunt angajati???

" ei au distribuit un document medical"
In ce consta partea medicala a cardului? Cunoasteti datele cuprinse pe card? Stiti care este rolul lui?

"le-au dat o lecţie medicilor de familie "civili"
In ce consta lectia? In: sa traiti, am inteles, execut?

Una peste alta, habar n-aveti dar va dati cu parerea. Sau ati fost "remunerata" pt o asemenea postare! Face bine la CV?

Alina Ioana Dida spunea...

1. Medicii au contracte cu Casa OPSNAJ. Le-a fost mai usor sa distribuie ei cardurile. Ei au vazut avantajul in aceasta operatiune, cum l-as fi vazut si eu. A fost alegerea lor. S-a dovedit buna? Da.
2. Pe card urmeaza sa inscriptionam date medicale. Dupa cum stiti, langa card a existat un formular de completat de catre asigurat< daca sunteti de acord cu inscriptionarea datelor medicale pe card. Deci este un documente medical in nuce.
3. Nu sunt si nu am fost remunerata pentru postari.
4. Decizia democratica a asociatiilor medicilor, de a nu distribui cardurile, s-a dovedit gresita. Asta este istorie. Avem de invatat? Da. Daca ne recunoastem greseala.

Simona spunea...

Draga, ori esti mincinoasa, ori nu esti medic de famile.... ori bati campii sa fii mai interesanta ! Eu am contract cu OPSNAJ...asa ca cunosc situatia destul de bine.

Simona spunea...

Draga, ori esti mincinoasa, ori nu esti medic de famile.... ori bati campii sa fii mai interesanta ! Eu am contract cu OPSNAJ...asa ca cunosc situatia destul de bine.

Simona spunea...

Draga, ori esti mincinoasa, ori nu esti medic de famile.... ori bati campii sa fii mai interesanta ! Eu am contract cu OPSNAJ...asa ca cunosc situatia destul de bine.

olarasu viorel spunea...

Bravo voua.Distribuiti in continuare carduri de sanatate daca va place asta.Nu cred ca medicii de familie s-au facut de ras ci mai degraba ca medicii de familie s-au vazut pusi in fata incompetentei casei OPSNAJ de a distribui niste amarate de carduri in al 12-lea ceas si au inghitit galusca.Partea proasta este ca odata ce au inceput sa distribuie carduri,vor distribui tot timpul cat vor apare carduri noi si bineinteles ca vor face economie.Dar cred in continuare ca santajind pe diverse criterii niste profesionisti(nu pot valida servicii daca nu au card,grija pentru economie,etc)tocmai pentru a face o treaba de distributie este o mare eroare si o bataie de joc a institutiilor statului la adresa noastra.

Anonim spunea...

Cum se face economia? Daca medicii de familie distribuiau 14 mil de carduri × 5lei = 70 mil lei = 15,6 mil euro, adica dublu fata de posta!

Alina Ioana Dida spunea...

Multumesc. Nu facusem calculul asta. Propunerea CNAS a fost facuta in cadrul negocierilor cu asociatiile, care au durat luni de zile, deci inainte ca CNAS sa apeleze la Posta.
Ramane un fapt ca medicii OPSNAJ nu au fost remunerati, iata economie; nu s-au cheltuit bani de la buget sau din alta parte pentru distribuirea facuta de ei, si fara tam-tam.
Pe de alta parte, daca e sa cheltuim niste bani pe distribuire, adica sa nu muncim gratis, ca prostii :), de ce sa nu fi mers acesti bani la MF? Sa zicem, 5 mil euro care sa fi ajuns la MF pt distribuire?
Ma intreb ce argumente or fi adus la sedinta medicii care au propus sa faca ei distribuirea cardurilor; si au fost in minoritate la vot.

Anonim spunea...

Minciuni, minciuni, minciuni. EU SUNT ASIGURAT LA CASA OPSNAJ SI NICI PANA IN ZIUA DE AZI NU AM CARD SI COLAC PESTE PUPAZA DE O SAPTAMANA "NU MAI SUNT NICI ASIGURAT"

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.