trafic

 

luni, 20 aprilie 2015

Cum va fi condus Partidul Noua Republică

0 comentarii


Partidul Noua Republică a adoptat un set de cinci principii de reformare, din care al doilea principiu menționează că cele trei puteri interne ale partidului - politică, executivă și jurisdicțională - vor fi egale și vor avea aceeași legitimitate, conferită de alegerea lor directă de către Congres.

Partidul Noua Republică se desprinde, astfel, de principiile centralismului democratic, care le dă posibilitatea liderilor să acapareze prea multă putere în detrimentul celorlalţi membri, ceea ce duce la baronizarea partidelor şi apoi la corupția generalizată. 

Mecanismele de cenzurare reciprocă dintre cele trei puteri vor genera încrederea alegătorilor în selectarea şi promovarea candidaţilor și vor preveni situaţiile în care parlamentarii promovați de partid și aleşi pe listele acestora sunt condamnaţi pentru acte de corupţie sau conflicte de interese.

Cele trei puteri au legitimitate și puteri egale, dar responsabilități diferite. Deciziile lor nu pot fi atacate de nicio altă putere a partidului, iar membrii acestor puteri nu vor putea face parte concomitent din celelalte puteri ale partidului.

Prima putere în partid este conducerea politică: Consiliul Politic Naţional (CPN) se va organiza și manifesta ca un for deliberativ, garantul principiilor și mecanismelor accesului corect la puterea politică, arbitrul neutru al respectării organizării democratice și al eficienței electorale, la toate nivelurile în care sunt implicați membrii partidului.

A doua putere în partid este conducerea executivă: Consiliul Executiv Național (CEN), ce va pune în practică deciziile Congresului și ale CPN.

A treia putere în partid este conducerea jurisdicţională: Consiliul de Integritate și Arbitraj Național (CIAN), a cărei existenţă este impusă de Legea partidelor. El garantează respectarea Statutului și a regulilor interne, având atribuţii în tranşarea conflictelor de ordin juridic dintre membrii partidului şi organismele de conducere sau dintre diversele organisme ale partidului. CIAN va valida candidaţii partidului, din punctul de vedere al integrității, atât pentru funcţiile eligibile din partid cât şi pentru alegeri, și va reprezenta principalul mecanism de garantare a integrității candidaţilor propuşi pentru diverse funcţii în stat, precum şi un mecanism de prevenire a corupției.

(sursa: comunicate de presa





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.