trafic

 

luni, 5 mai 2014

Tiberiu Lovin despre responsabilitatea presei

0 comentarii

Partea plictisitoare. Azi, la 12.00, ActiveWatch a lansat  Raportul FreeEx 2013 – Libertatea Presei în România. Asociația Ziariștilor Independenți organizează tot azi (la 17.00) dezbaterea LIBERTATEA PRESEI. CARE PRESĂ? CARE LIBERTATE? N-am înțeles majusculele, dar sunt și alte lucruri care-mi scapă. La ambele evenimente am fost invitat și am oscilat dacă să mă duc sau nu. Am decis mai devreme să nu o fac, chiar dacă la dezbatere sunt anunțate nume interesante: Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Sorin Alexandrescu, Tania Radu, Sorin Lavric, Andrei Cornea, Alex Ștefănescu, Daniel Cristea-Enache, Radu Carp, Mircea Carp, Robert Turcescu, Antonio Momoc, Alexandru Lăzescu. De ce ar merge cineva să asiste la intrebări cu răspuns inclus în pachet? Știm bine că există libertatea presei la nivel declarativ și că mici oaze incearcă să asigure un echilibru. Insuficient. Puteți citi raportul FreeEx și vă lămuriți. Oricum, interesele sufocă aproape orice ar semănă cu libertatea presei.


Partea cu nervi. Ieri, ziarul Adevărul a comis o gafă cu care se laudă. A dezvăluit o sursă doar pentru a demonstra că premierul Ponta minte. Faptul că primul ministru e mitoman nici nu merită vreun efort, că e ceva cunoscut la nivel internațional. A divulga o sursă este o crimă. Citez: “Pentru a-i informa corect pe cititorii „Adevărul” asupra informaţiilor prezentate în cursul zilei de astăzi şi pentru a-i asigura că articolul, anunţat încă din titlu ca fiind oferit pe surse, a avut o documentare în conformitate cu deontologia jurnalistică, ziarul ”Adevărul” a decis să divulge sursele citate”. Care deontologie, imbecililor?! Comiți o crimă și te lauzi cu ea? Asta e dovadă de prostie la nivel înalt. Incompență crasă.
 
Partea concluziilor. De fapt câteva întrebări retorice. Cum să te plângi că libertatea presei este în pericol când chiar tu (ziaristul lui pește) sapi la baza ei? Cum să apari în fața oamenilor și să acuzi clasa politică, dacă tu (ziaristul lui pește) încalci deontologia profesională? Cum să te văicărești că e tot mai greu să supraviețuiești ca produs mass media când plătești incompetenți? Atât timp cât patronii se cred ziariști, când managerii dau ordine sclavilor din redacții să atace pe x sau pe y, când jurnalistul nu are coloană vertebrală, când meseria e făcută de imbecili, nu cred că avem vreun drept să ne smulgem părul din cap. Este vina noastră că permitem asta. Nu a cititorilor, nu a politicienilor și nici a oamenilorde afaceri.  Așa că mai bine lăsăm văicăreală pentru momentul în care vom putea plânge presa cu lacrimi adevărate, nu cu unele de recuzită.

sursa: Reporter Virtual

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.