trafic

 

sâmbătă, 3 mai 2014

Despre familia creştină: Interviu cu Noua Republică

0 comentarii
De citit pe Cultura Vieţii:
(redau un fragment)


CV: Veți fi colegi în euro-grupul ECR cu conservatorii britanici. Liderul acestora, David Cameron, a declarat că dorește să exporte „căsătoria” între persoane de același sex, legiferată de curând în Anglia și Țara Galilor, în alte țări. Ce veți face dacă va dori să o „exporte” și în România?
- NR: Conservatorismul înseamnă înainte de toate respectarea realităților organice și a particularităților specifice pentru fiecare țară și cultură. Faptul acesta este cât se poate de evident și în funcționarea Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, care grupează partide cu agende variate la nivel național, dar care au un interes comun în salvgardarea libertății și identității proprii în fața tendințelor integraționiste și federaliste la nivel european. AECR este o alianță și nu o “internațională”! În aceste condiții, este cât se poate de natural ca poziția noastră în privința „căsătoriei” între persoane de același sex să nu coincidă cu cea a domnului Cameron, dar această divergență nu ne împiedică să cooperăm în privința unor subiecte de interes comun, cum ar fi opoziția față de “Statele Unite ale Europei”.
În fapt, tocmai opoziția conservatorilor englezi față de proiectul federalist le permite celorlalți conservatori de pe continent să-și apere speciful cultural și național propriu în fața tendințelor nivelatoare promovate de la Bruxelles (inclusiv în ceea ce privește „corectitudinea politică” și „căsătoria” între persone de același sex. Drept urmare, atâta vreme cât la nivel european și internațional va domni o ordine ne-federalistă iar suveranitatea statelor naționale va rămâne intactă în elementele sale esențiale (așa cum și-o doresc și conservatorii britanici) nu avem de ce să ne temem în România că domnul Cameron sau oricine altcineva din afară va putea să impună schimbarea înțelesului tradițional al căsătoriei. Schimbarea poate veni doar din interior, în urma unor mutații socio-culturale care ar duce la secularizare radicală, declinul creștinismului și creșterea influenței grupurilor de presiune care militează pentru revizuirea înțelesului familiei (așa s-a întâmplat în Marea Britanie și în alte societăți din Occident).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.