trafic

 

miercuri, 23 aprilie 2014

Senatul a respins proiectul de modificare a legii partidelor.

0 comentarii
Urmează votul din Camera Deputaţilor, care are rol decizional.

UPDATE (29.04):

La finalul votului electronic s-a constatat o prezenţă la vot de 87 în timp ce cvorumul ar fi trebuit să fie de 89 senatori. Preşedintele Senatului a constat astfel lipsa cvorumului, a suspendat şedinţa Senatului, dar contrar prevederilor Regulamentului Senatului, a consemnat că propunerea legislativă în cauză a fost respinsă. (Mai multe aici.)


Inițiativa legislativă a senatorului Valeriu Todiraşcu, depusă la Senat în toamna anului 2013, a fost respinsă în 23 aprilie 2014 de către partidele PSD, PC și UDMR. Iniţiativa, de modificare a legii partidelor, propune soluții de reformare profundă a clasei politice prin măsuri privind defesenizarea actualelor partide politice, respectiv:

i. traspunerea în statutele partidelor a obligativității separării puterilor în interiorul partidelor, oferind o nouă cultură instituțională prin cele trei puteri egale din partide, respectiv: executivă, politică și jurisdicțională, realizând astfel o mai bună selecție a viitorilor oameni de stat pe criterii de integritătate și merit, evitând conflictul de interese și incompatibilitatea din interiorul partidelor;
ii. creșterea frecvenței alegerilor interne din partid, o dată pe an, diminuând astfel fenomenul baronilor de la orice nivel din partid;
iii. desemnarea candidaților partidului cu un an înaintea alegerilor, diminuând astfel fenomenul traseismului politic;

iv. diminuarea numărului de membri fondatori la 1.000 necesar înființării unui partid nou, diminuând astfel restricțiile ilegitime ale dreptului cetățenilor la asociere, cele mai mari din UE fiind acum cele din România, respectiv 25.000, în comparație cu 2 membri fondatori necesari în Slovacia, 10 în Ungaria, 50 în Bulgaria și 1.000 în Polonia.


Senatori Prezenţi: 87; Au votat pentru: 10; Au votat împotrivă: 75; Abţineri: 1; Nu au votat: 1.
Printre cei care au votat împotrivă se află Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu (PSD), Călin Popescu-Tăriceanu,  Vasile Nistor şi Dumitru Pelican (PC), Attila Verestoy (UDMR).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.