trafic

 

luni, 14 aprilie 2014

BREXIT: Studiu despre ieșirea Marii Britanii din U.E.

0 comentarii
Iain Mansfield este diplomatul britanic care a elaborat proiectul BREXIT, despre ieșirea Marii Britanii din U.E., pentru care a primit un premiu de 100 mii euro din partea Institute of Economic Affairs, săptămâna trecută.

Economia Marii Britanii ar putea crește cu 1,3 mld. lire sterline anual, dacă ar ieși din U.E., fiindcă astfel ar trebui să se supună la mai puține reglementări și și-ar crește volumul comerțului cu statele emergente.

Opinia publică din Marea Britanie este tot mai nemulțumită de politica U.E., care se răsfrânge din ce în ce mai mult asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor, ceea ce l-a făcut pe prim-ministrul conservator David Cameron să le propună alegătorilor că va organiza un referundum în 2017, despre apartenența țării la această Uniune, dacă va câștiga alegerile de anul viitor.

Numeroase sondaje de opinie sugerează că o majoritate simplă ar vota pentru ieșirea țării din U.E. și că Partidul pentru Independență (UKIP), eurosceptic, are șanse să câștige alegerile pentru P.E. de luna viitoare.

Mansfield afirmă că Marea Britanie s-ar putea alătura EFTA (European Free Trade Association), pentru a scăpa de birocrația comunitară care apasă mediul de afaceri, și că țara sa ar putea o poziție asemănătoare Elveției și Turciei, state care nu aparțin U.E. (Din EFTA fac parte Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.)

Mansfield, responsabil cu investițiile și comerțul la ambasada din Manila (Filipine), e convins că economia britanică ar avea putea exploda prin comerțul cu țările emergente.

Pe de altă parte, dacă Marea Britanie, contributor principal la bugetul U.E., ar părăsi Uniunea, și ar realoca banii pentru a-și diminua deficitul, ar ajunge la un excedent de 10 mld. lire sterline.

Nu știu dacă este bine sau nu să ieșim din Uniune; lurarea mea propune doar un parcurs pentru această eventualitate, dacă poporul va hotârî în acest sens, a afirmat Mansfield la ceremonia de premiere.

(după EurActiv)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.