trafic

 

vineri, 7 februarie 2014

Povestea Evei mitocondriale - acum, în România

0 comentarii
Materialul genetic (ADN, așezat în cromozomi) se află în nucleul celulei. Dar fragmente de ADN s-au descoperit și în citoplasmă, în organitele numite mitocondrii, cele care furnizează energie celulei (numit ADN mitocondrial).

Când se unesc gameții, cele două nuclee fuzionează și se formează un nucleu nou, cu material genetic complet (ADN complet, 46 perechi cromozomi) pentru noua ființă. Aceasta primă celulă a unui om se numește celula-ou.

De la mamă, celula-ou moștenește și citoplasma ovulului. (De la tată - deocamdată știm că se primește doar nucleul, spermatozoidul neavând citoplasmă.)

Deci copilul (fată sau băiat) a moștenit ADN mitocondrial de la mamă și aceasta de la bunică și tot așa, doar pe linie feminină până la EVA. Studiind acest ADN vom ști câte Eve au existat pentru o anumită populație.

Se pare ca acest ADNm este același la toate generațiile.

Acum vreo 20 ani am citit despre un asemenea studiu, pe Europa, care spunea ca pentru acest continent au existat 7 Eve. Întreaga populație a Europei provine din șapte femei, conform acelui studiu.

Dacă o femeie are nepoți de la sora ei, aceștia au ADN-ul ei mitocondrial, deci sunt mai apropiați genetic de ea. Dacă o femeie are nepoți de la frate, aceștia vor avea alt ADN mitocondrial. La fel - pentru veri: verii dinspre mamă au același ADNm. Verii dinspre tată au alt ADNm.

Copiii cu mame diferite și același tată au alt ADNm fiecare, cei cu aceeași mamă, indiferent de tată, au același ADNm. 

Un copil cu trei părinți poate fi ”fabricat”, teoretic, astfel: nucleul de la ovulul 1 (mama 1) + citoplasma de la ovulul 2 (de aici se ia ADNm, mama 2) + nucleul de la spermatozoid (tată). Acest copil ar moșteni material genetic de la trei persoane, nu de la două.

Un studiu interesant se anunță pentru România. El va fi prezentat la Cafeneaua Complexității, în evenimentul anunțat pentru 10 febr., prezentat de dr. Florin Stanciu. Este un studiu genetic al populației României. (sursa: complexity.ro)

Studiul nu beneficiază de o minimă prezentare, nici în presa interesată de ceea ce am moștenit de la daci, nici în cea feministă.

George Emil Palade, singurul român laureat al Premiului Nobel, este cel care a descoperit alte organite celulare, ribosomii - cei care sintetizează proteinele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariul dvs. așteaptă moderarea.